Το προσωπικό μου blog

Εδώ γράφω απόψεις για πιο προσωπικά θέματα...
primi sui motori con e-max

Τί θα έπρεπε να γνωρίζω όταν ξεκίναγα τη δική μου startup;

Πάνω στο απόγειο της κρίσης, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 - κι ενώ η αβεβαιότητα είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από ένα παλιό μου φίλο. Ζήτησε τη συμβουλή και τη βοήθειά μου για την επιχείρησή του. Ξαφνιάστηκα για τη χρονική στιγμή, όπως και για το γεγονός ότι δεν είχε προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία. Με λίγα λόγια, μου μίλησε για μία «νεοφυή επιχείρηση» και την προσπάθειά της για κάτι καλύτερο, την οποία βρήκα τόσο ενδιαφέρουσα που δέχτηκα να βοηθήσω χωρίς αμοιβή.

Η «Νεοφυής Επιχείρηση Ο.Ε.», όπως θα την ονομάζω από εδώ και στο εξής, είναι μία προσπάθεια στο χώρο της «παραγωγής» τροφίμων. Τα τρόφιμα που παρασκευάζει στηρίζονται σε «πρώτη ύλη» την οποία παράγει η ίδια η επιχείρηση. Επίσης, τα προϊόντα σχεδιάζονται από τους ιδιοκτήτες της ΝΕ Ο.Ε., στο δικό τους εργαστήριο με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών, όπως σεφ, μηχανολόγοι τροφίμων, χημικοί. Τέλος, τα προϊόντα παρασκευάζονται σε εξωτερική μονάδα παραγωγής που πληροί όλες τις σύγχρονες βιομηχανικές προδιαγραφές. Τα προϊόντα της ΝΕ Ο.Ε. έχουν πολύ καλή ποιότητα και παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες.

Κάναμε μερικές συναντήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα είναι τα τυπικά για τις περισσότερες περιπτώσεις μίας startup: Άνθρωποι με όνειρα, με γνώσεις στο αντικείμενο και πολλά σχέδια στο πίσω μέρος του μυαλού. Από την άλλη, όμως, έλλειψη οργάνωσης, προγραμματισμού επιχειρηματικών σχεδίων, καταγεγραμμένων και μετρήσιμων στόχων, και φυσικά έλλειψη σε χρηματοδότηση και κατάλληλους πόρους.

Αποφάσισα στο ιστολόγιό μου να συμπεριλάβω μία σειρά αναρτήσεων σχετικά με την επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να αναφερθώ στο όνομά της. Κάθε φορά θα γράφω κάτι με αφορμή το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου, να μαζέψω μερικά ενδιαφέροντα κείμενα γύρω από τις δραστηριότητες μίας startup.

Τί είναι καλό να γνωρίζει κάποιος που ξεκινάει μία επιχείρηση και θέλει να ξεχωρίσει και να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών και των επενδυτών; Τί είναι αυτό που θα κάνει έναν νέο επιχειρηματία να γίνει ή να συμπεριφέρεται ως καλύτερος "επαγγελματίας"; Τί είναι όλα αυτά που θα ήθελα να γνωρίζω μερικά χρόνια πριν, όταν έκανα κι εγώ τα πρώτα δικά μου βήματα στον επιχειρηματικό χώρο;

blog comments powered by Disqus