Τα άρθρα μου

Τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, management, και άλλα πολλά...
Απεικόνιση του ψηφιακού περιβάλλον και της δημιουργίας καινοτομίας μέσα από την διακίνηση δεδομένων.
primi sui motori con e-max

Η καινοτομία στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια ακούμε τη λέξη «καινοτομία» να προβάλλεται ως καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. «Ας την εφαρμόσουμε επιτέλους για να δώσουμε λύση στα προβλήματά μας»! Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Για να το καταλάβουμε, πρέπει να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα, ξεκινώντας από το «αυτονόητο»: «Τι είναι καινοτομία;».

Ο ορισμός της καινοτομίας

Ο Σούμπετερ (Schumpeter 1934) είχε ορίσει την «καινοτομία» ως έναν «νέο συνδυασμό τρόπων παραγωγής», όπως νέα προϊόντα, νέες αγορές, νέα εφοδιαστική αλυσίδα, κλπ. Συνδέοντας την καινοτομία με «νέους τρόπους παραγωγής», αναπόφευκτα η «καινοτομία» συνδέθηκε με την ύπαρξη νέων «εφευρέσεων» ή ανακαλύψεων (ως αναφορά σε νέες πρώτες ύλες και υλικά).

Ωστόσο, η εκδοχή που συζητείται περισσότερο στις μέρες μας, είναι αυτή του Στέφαν Σράντερ (Stephan Schrader 1996), ο οποίος καθόρισε την «καινοτομία» διαχωρίζοντάς την από την έννοια της «εφεύρεσης». Ο Σράντερ τράβηξε μία γραμμή ανάμεσα στην τεχνολογική πρόοδο που αντανακλά μία εφεύρεση και στην έννοια της «καινοτομίας».

«Καινοτομία είναι εφεύρεση και η εφαρμογή της», ή καλύτερα «εφεύρεση κι εκμετάλλευση». Με απλά λόγια, ο τρόπος που χρησιμοποιείς μία εφεύρεση μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομία. Το παράδειγμα που χρησιμοποιούσε ο Σράντερ ήταν οι Ντέμλερ και Μπενζ (Daimler und Benz). Όταν κατέθεσαν την αίτηση πατέντας για αυτό που ονόμασαν «κινητήρα αυτοκινήτων», περίμεναν ότι η εφεύρεσή τους θα χρησιμοποιούνταν απλά για την αντικατάσταση των αλόγων στις άμαξες. Ωστόσο, ο τρόπος που τελικά χρησιμοποιήθηκε ήταν διαφορετικός και άλλαξε τη ζωή μας. Αυτή η εφαρμογή και εκμετάλλευση της εφεύρεσης αποτέλεσε μία «καινοτομία».

Αλληλουχία λαμπτήρων που απεικονίζει τη δημιουργία νέας ιδέας

Τα καλά νέα της ημέρας

Αυτό, είναι ένα υπέροχο νέο για εμάς τους Έλληνες που δεν εφευρίσκουμε πολλά πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο χωρίς να έχω πραγματικά στοιχεία στα χέρια μου (π.χ. αριθμό για τον ετήσιο αριθμό ελληνικών πατεντών). Το 2011 επισκέφτηκα το TNO, έναν Ολλανδικό (αυτόνομο μη κερδοσκοπικό) οργανισμό με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας. Εκεί μου εξήγησαν ότι εκατοντάδες επιδοτούμενες εταιρείες spin-off είχαν προκύψει από συνεργασίες μεταξύ Ολλανδικών Πανεπιστημίων, του TNO και των ενδιαφερομένων να αναπτύξουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες. Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορώ να ισχυρίζομαι ότι: «δεν γίνονται πολλές εφευρέσεις στην Ελλάδα…».

Στην Ελλάδα μπορεί να μη γίνονται εφευρέσεις, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καινοτομούμε! Δεν χρειάζεται να εφεύρεις την τρισδιάστατη εκτύπωση (εφεύρεση), για να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο σε έναν τέτοιο εκτυπωτή (καινοτομία)! Δεν χρειάζεται να εφεύρεις Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ ή UAV ή drones) για να τα χρησιμοποιήσεις στην αγροκαλλιέργεια! Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις το WiFi για να δημιουργήσεις ασύρματα ηχεία οικιακού κινηματογράφου που χρησιμοποιούν το ασύρματο δίκτυο Η/Υ του σπιτιού σου!

Άρα, μπορούμε· απλά, πρέπει να μάθουμε πως γίνεται. Όπως θα εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο, δεν μπορείς να προβλέψεις το "πότε" θα υπάρξει καινοτομία, ωστόσο εάν δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις, είναι θέμα χρόνου να συμβεί!

blog comments powered by Disqus